welcome to pelanduk katang!

Followers

Wednesday, May 23, 2012

Contoh Soalan Sejarah Kertas 3

Assalamualaikum Wbt Kth...

Sebagai persediaan untuk calon SPM 2013 yang akan memulakan Era Sejarah Wajib Lulus SPM maka bermula dari tingkatan 4 2012 lagi calon-calon SPM 2013 telah didedahkan dengan bentuk-bentuk soalan Sejarah Kertas 3 tersebut.

Harap-harap korang faham la maksud ayat di atas maknenya pelajar ting 4 leni dah mula jawab soalan sejarah kertas 3 untuk SPM 2013..

Kod Sejarah SPM 1249/3

Masa menjawab 3 jam bro...lama tu...

Soalan ada satu je,tapi kena jawab semua bahagian...gini lah lebih kurang

Soalan 1 ada 8 tugasan :
Tugasan 1  ada 5 markah
tugasan 2 ada 35 markah
Tugasan 3 10 markah
Tugasan 5 10 markah
Tugasan 6 10 markah
tugasan 7 10 markah
dan tugasan 8 5 markah.Markah keseluruhan 100.


Kalau korang nak tahu..ini lah contoh soalan tersebut...

TAJUK 7.2-TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA


Tema / Tajuk : 7.2 Bab 3 Tingkatan 4


Soalan:
Huraikan sejarah kerajaan awal di Asia Tenggara dan menghubungkaitkannya dengan kegemilangan negara kita pada hari ini.

Peringatan;
Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah:

1. Bahagian Pengenalan-Kita kena jelaskan latar belakang kemunculan kerajaan awal di asia Tenggara
2. Bahagian Isi dan Huraian-kita kena huraikan ciri-ciri dan faktor perkembangan kerajaan-kerajaan awal asia tenggara seperti kerajaan agraria dan maritim
3.Seterusnya kita kena jelaskan aspek saling berganung antara kerajaan agraria dan maritim
4.Bagiamanakah kita manfaatkan kedudukan yang strategik di nusantara bagi kemajuan negara
5.Apakah kejayaan yang dicapai oleh negara setelah memanfaat kedudukan yang strategik di nusantara
6.Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia dalam memajukan negara dan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran diatas
7. Nyatakan nilai-nilai murni/iktibar/patriotisme daripada kemajuan kerajaan awal yang boleh diterapkan demi kemajuan negara kita.
8.Sebagai kesimpulan-kita hendaklah merumuskan pengetahuan yang diperolehi,ikhtiar kepada diri,bangsa dan negara dan harapan untuk masa depan ekonomi Malaysia yang lebih cemerlang.

ULASAN.

Maknenya...soalan sejarah kertas 3,memerlukan ketelitian,pengetahuan yang luas-kena baca juga lah akhbar,majalah dan kena tahu semua isu-isu semasa,kena bijak la...ini lah namanya penghayatan sejarah. 
 

41 comments:

  1. ada jawapan bagi soalan tersebut?????

    ReplyDelete
  2. saya masih x jelas. adakah semua tugasan itu dijawab dalam satu esei atau 8 tugasan/ bahagian 8 esei? n adakah kepala soalan itu memang ditetapkan? cth: soaln 2 untuk isi dan huraian, soaln 7;nilai-nilai, 8;kesimpulan/rumuskan 4;kbkk

    ReplyDelete
  3. saya difahamkan bahawa isi2 yg perlu dicari adalah mengikut pada markah yg ditetapkan cth: 8 markah = 8 isi.. macam mana tuh?

    ReplyDelete
  4. salam...terima kasih atas info di atas....

    ReplyDelete
  5. ada jawapan kah?
    saya tak faham terhadap cara jawabnys

    ReplyDelete
    Replies
    1. u go this website

      http://cikgumahfuzah.wordpress.com/2012/05/11/kertas-3-sejarah-spm/

      Delete
    2. Thanks,but i want the answer for these questions.Because the questions of my Sejarah paper 3 is almost same with these.
      Can you give me the answer? :)

      Delete
    3. 对不起,帮不到你,我也是找不到这题的答案 ><

      Delete
    4. 没有关系,无论如何谢谢你的帮忙~ :)

      Delete
    5. 不用客气~~~~~ ^_^

      Delete
    6. where is the answer?

      Delete
    7. may i hv the answer pls idont understand chinese so tell me in english plssssssss....4 the question above

      Delete
    8. ehemehem.....

      Delete
  6. soo, paper 3 ni kena jawap dalam satu esei panjang la kan?

    ReplyDelete
  7. nak menjawabnya dalam bentuk point kew@ satu esei panjang??

    ReplyDelete
  8. salam..saya nak jawapan untuk soalan ni boleh ? thank you ^_^

    ReplyDelete
  9. haiih. menyusahkan.

    ReplyDelete
  10. is there the full essay please. my exam's coming out in two days and it's this topic. please help. thank you

    ReplyDelete
  11. http://www.google.com.my/url?sa=t&rct=j&q=pengaruh+Hindu-Buddha+dalam+binaan+Candi+Angkor+Wat+dan+Borobudur&source=web&cd=1&ved=0CCIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fcikgumahfuzah.files.wordpress.com%2F2012%2F05%2Fskema-jawapan-bab-3-t4.doc&ei=KAhjUNKuIYbxrQfq9YDQAg&usg=AFQjCNGvtSDEFfP_yw7_15JELgE7FwFHbw

    The answer for this question.

    ReplyDelete
  12. write in point form or paragraph ?

    ReplyDelete
  13. saya nak skema jawapan untuk soalan ini boleh tak? emel saya wanichocola@yahoo.com. tq

    ReplyDelete
  14. Salam, sy ada cth soalan beserta jwpn :-)
    http://sarahcikgusejarah.blogspot.com/2012/08/contoh-soalan-paper-3-spm.html

    All the best!m,

    ReplyDelete
  15. I want to ask for this type of question, we must write how many words?

    ReplyDelete
  16. boleh sya dptkan skema jwpn..doradilla_82@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. Is there any correct ans. for the question above.??

    ReplyDelete
  18. Kenapa government selalu bila nak buat pembaharuan , batch 96' selalu terkena ...huhh

    ReplyDelete
  19. tak de jawapan ke ..

    ReplyDelete
  20. because the government knows that this batch 96 can beat any changes they do. they know we can give the best feedback on what they try to do.

    ReplyDelete
  21. Ada tak contoh soalan tema 10 bab 1?

    ReplyDelete
    Replies
    1. www.slideshare.net/.../t5-b1-k3-skema-jawapan-1657.
      INI jawapan dia..kot.cuba lah try..

      Delete
  22. jom berkenalan.... :)

    ReplyDelete
  23. Hye, Boleh tak minta skema jawapan utk soalan ni? Thank you :) email adelyne97@gmail.com

    ReplyDelete